Semmelweis

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismernek.
A mostani, kihívásokkal teli napokban érzi igazán mindenki az egészségügyi hivatás fontosságát, de nehézségeit is. A koronavírus járvány megmutatta, hogy az egészségügyben dolgozók nemcsak a békés mindennapokon, hanem a különleges, kihívásokkal teli helyzetekben is nélkülözhetetlen munkájukkal járulnak hozzá a betegek érdekében ahhoz, hogy a betegellátás méltó módon és színvonalon működjön.
Nincs talán nehezebb, ám csodálatosabb hivatás, mint mások segítése, az elesettek, betegek ápolása, gyógyítása.
Fegyvernek Város Önkormányzata nevében Semmelweis napon, a magyar egészségügy napján, tisztelettel megköszönöm az orvosok, asszisztensek, nővérek munkáját, akik a nehézségek ellenére is lelkiismeretesen végzik munkájukat, és tudásuk legjavát adják a betegeknek!
Köszönetet mondok városunk betegellátásban dolgozóknak azért, hogy mindenkinek sikerült megszerveznie ezt az átállást a praxisában; minden beteg megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy pontosan mi várható és miként érik el a szolgáltatásukat.
A járvány ideje alatt sokkal tervezhetőbbé vált a betegellátás, hiszen a páciensek szigorú előjegyzési rend alapján érkeztek a váróba, és ez a mai napig így történik.
Az egészségügyi hivatás a legnemesebb munkakörök közé sorolandó, de tudjuk azt is, hogy a legveszélyesebbek közé tartozik- különösen az elmúlt időszak embert próbáló tükrében. Sok esetben a tudomány és a technológia fejlődése feledteti a hippokratészi esküből fakadó veszélyeket, de most mindannyian szembesültek azzal, hogy a betegek egészségét, életét csak a saját életük kockáztatásával lehet védeni, mely jól mutatja hivatásuk erkölcsi magasztosságát. Köszönet és hála illet mindenkit, aki részt vett ebben a hihetetlenül nehéz időszak munkájában!
Városunk vezetése, az önkormányzat, s munkatársai valamint a betegek nevében köszönjük meg az Önök munkáját.  Isten éltesse és Isten óvja Önöket!
 
Tatár László
polgármester
 

 
Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését. Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt
Címke: