Országos tűzgyújtási tilalom

{nomultithumb}Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2012. augusztus 22-étől átmeneti időre. 
Az utóbbi időben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.
 
A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.
 
A miniszter felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.
 
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi és azzal tüzet idéz elő, illetve ha az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, úgy a 259/2011. (XII.7.) Korm. rendelet 1. melléklet 1. és 2. pontja alapján 100.000 – 300.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.
 Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.