Az Európai Parlamentben a fegyvernekiek

{nomultithumb}Óvónők és pedagógusok csoportja járt május elején az Európai Parlamentben.

A csoport Achenben, Németországban szakmai munkával, iskolák és óvodák felkeresésével kezdte  a munkáját.
A felkeresett intézményekben megismerték a gyermekek és a pedagógusok hétköznapjait. Látták, hogyan működnek együtt a német és a bevándorló gyermekek a csoportokban, osztályokban. Olyan gyerekekkel is találkoztak, akik még a német nyelvet sem beszélték. Megtapasztalták, milyen fontos a német pedagógiában a közös élmény megszerzése, a fizikai állóképesség kifejlesztése, a gyakorlati életre nevelés.
 

 

A program központi része volt az Európai Unió szervezeteinek megismerése.
Ennek első részeként az Európai Bizottságot látogatták meg. Mint mindenütt az Európai Unió szervezeteiben, itt is saját nyelvükön kapták az információt. Még könnyebbé tette a dolgot, hogy az előadók magyarok voltak.
Dr. Béres Béla az EU jogi alapjaival, foglalkozott.
Nagy Mihály, az Oktatási Bizottság tagja az EU oktatáspolitikájáról tartott előadást. Elmondta, hogy milyen ajánlások, szabályok vonatkoznak erre a témára.
Dr. Milotay Nóra a kora gyermekkori nevelés EU szabályozásának előkészítéséről, a vizsgálatok megkezdéséről, a szabályozás céljáról beszélt. A születéstől az iskoláskorig tartó gyermeki fejlődési szakaszban az ellátások országonként nagyon különböző mértékben vannak szabályozva. Van, ahol a szülőknek semmi lehetősége nincs a gyermekek napközbeni elhelyezésére, van, ahol csak a tényleges elhelyezés megoldott valamelyest, mert kialakult a babysitterek szervezése, de a neveléssel, senki nem foglalkozik, van, ahol az oktatás irányába tolódik el a közös foglalkozás.
Cél az, hogy ezt a legfontosabb gyermek-fejlődési szakaszt az EU-ban felnövő gyermekek úgy éljék át, hogy a szellemi-érzelmi-fizikai fejlesztésük a lehető legnagyobb lehessen.
A csoport nagy részét alkotó óvónők számára is nagyon sok információt adott ez az előadás is a többivel együtt.
A következő napon a csoport az Európai Parlamentben járt.
Tapasztó Szabolcs részletes, érthető és logikus előadásából az Európai Unió szerkezetéről szereztek ismereteket.
Ezt a szakmai túrát az Európai Parlament támogatta a helyi vállalkozásokon és a résztvevők saját hozzájárulásán túl. Azért is segítik az előadásokon túl anyagilag is az Európai Bizottság és az Európai Parlament megismerését, hogy a rendszer megértésével, megtapasztalásával minél többen tudják, hogy az Európai Unió nem irányít kívülről bennünket, hiszen az EU mi is vagyunk. Ugyanolyan (sőt, a kisebb országok képviseleti számai miatt egy kissé nagyobb) jogunk van, mint egy német, brit, máltai vagy francia állampolgárnak.

Különösen érdekes volt, hogy a fegyvernekieket az Európai Parlamentben a kenderesi származású Tapasztó Szabolcs tájékoztatta.
(A csoport érkezése előtt másfél órával az amerikai alelnök beszélt a plenáris ülésteremben.)
Az EU tagjaként az út során számtalanszor lépte át a csoport a német, a holland és a belga határt. Mivel Fegyvernek sem, Jász-Nagykun-Szolnok megye sem határközeli, ezért ez sem volt mindennapi élmény a résztvevőknek.

Valamit elméletben tudni és megtapasztalni két különálló dolog. Erről szereztek tapasztalatokat a résztvevők.