Jöjjön főzni, szórakozni, nézelődni, kóstolgatni!

{nomultithumb}Országos Diák-Gulyásfesztivál Fegyverneken. Május 3. szombatján, 2010-ben május 15-én.
A rendezvény jelszava:

„Őrizzük meg a magyaros ízeket!
Az ifjúság őrizze a hagyományos értékeket!”

A rendezvény célja:
A gasztronómiai kultúra fejlesztése, a fiatalok nevelése a hagyományok tiszteletére.
A hagyományok ápolásán túl, szerezzük vissza az embereknek a legnagyobb értéket, a baráti beszélgetések, találkozások okozta örömet.
A rendezvény a fiatalokról, a fiataloknak szól, hogy ne felejtsék el a kultúrájukat, ismerjék meg egymást.
A Diák-Gulyásfesztivál örömet okoz a szórakozni vágyóknak, hiszen a hastánctól a katonai bemutatóig, a daltól a rockiig, szalagos tornabemutatóig sokféle program várja azokat, akik befejezték a hagymapucolást és várják, hogy megfőjön az étel és azokat is, akik nézelődni, kóstolgatni, szakácstrükköket ellesni jönnek a Diák-Gulyásfesztiválra.
A 3-5 fős csapatok négy kategóriában mérik össze tudásukat a szabadtűzön való főzésben, a gulyáskészítésben.
A vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportban tanuló középiskolások kategóriájában a legnagyobb az elvárás, hiszen a jövő szakácsai, vendéglátósai, vendégfogadói mérik össze itt a tudásukat.
Külön versenyeznek a más középiskolai osztályok tanulói valamint külön-külön a felsőoktatás hallgatói és az általános iskolák tanulói is.

A szakma legnagyobbjai zsűriznek a tanulóknál. Volt már zsűrielnök a televízióból ismert Kovács Lázár, az ő tanítómestere Jakabffy László, valamint a nagykőrösi Czifra Csárda vezetője Nagy István, Aranykoszorús Schnitta Sámuel-díjas mester.
2010-ben harmadik alkalommal zsűrizik itt Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke, aki másodikként érdemelte ki a Szakácsegyesületek Világszövetségének érmét, kétszeres mesterszakács, vendéglős-fogadós mester.
Ezeket a nagyszerű szakembereket úgy tudtuk megnyerni, hogy Gombás András, a Fegyvernekről elszármazott vendéglős, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének Alelnöke kérte fel őket.
Így a legjobbak tudnak iránymutatást adni is arról, hogyan kell változtatni azon, amit nem tartanak megfelelőnek.
A fesztivál országos rendezvény, hiszen Győrtől Gyomaendrődig sokfelől érkeznek a csapatok, 50-60 bográcsban rotyog egyszerre az étel.

A rendezvényekről régebbi képeket a http://kep.tar.hu/diak-gulyasfesztival és a http://kep.tar.hu/diak-gulyasfesztiva2  oldalon érhetnek el.