Ösztöndíjjal ösztönzik a szakmunkástanulókat

Elengedhetetlen a szakképzésben érdekeltek naprakész informálása

Másfél éve végzi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei TISZK ( Térségi Integrált Szakképző Központ) a megye szakképzésével kapcsolatos koordinatív, szervező tevékenységét. A szervezet munkájáról  számolt be ma a sajtó képviselőinek jelenlétében Ferenczné Teleky Éva, a társulási tanács elnöke és Szűcs Gyula, igazgató Szolnokon. Elmondták, hogy eredményes munkájuk elengedhetetlen feltétele, hogy a szakképzésben érintettek folyamatos, hiteles, naprakész információhoz jussanak.

A megyei TISZK, az ország második, legnagyobb szakképzést koordináló szervezete. A tizenhat alapító önkormányzat között található a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat is. A szervezet tevékenysége tizenhét települést és huszonhét szakképző intézményt érint, ahova mintegy tizenhatezer tanuló - köztük több mint kilencezer szakközépiskolást és majd hatezerötszáz szakiskolás - jár

Két nyertes uniós projekt megvalósítása is folyamatban van  a megyei TISZK-nél, egy 400 millió Ft-os TÁMOP program, valamint  TIOP pályázat keretében egy közel 1 millió forintos  összeg áll rendelkezésre eszközfejlesztésre, épület átalakításra.
Ezeknek  köszönhetően úgynevezett TISZK szakképző műhelyeket hoznak létre Szolnokon, Jászapátin, Jászberényben, Karcagon és Túrkevén, illetve folytatnak építést, felújítást, eszközbeszerzéseket szakmunkásképzéssel foglalkozó intézményekben.
A TISZK képzésein közel ötszáz pedagógus illetve vállalati szakoktató vesz részt - mondta Szűcs Gyula igazgató.

 
Nagy Lajosné, a társulás szakmai vezetője arról számolt be, hogy  a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság által jóváhagyott öt hiány szakmában – amelyekhez az érintett megye is javasolhat még ötöt - tanulók ez év szeptemberétől havi tízezer forint ösztöndíjban részesülnek. Ennek folyósításához 2,5-es átlageredményt kell teljesíteni, valamint rendszeres  iskolalátogatás szükséges. Az összeget a nyári iskolai szünet idején is megkapják a tanulók. Ez az összeg ötezer forinttal tovább nőhet a tanulmányi eredmény minden 5 tizeddel történő javulása esetén. Így azok, akik elérik a 4-4,5-es átlagot, akár havi 30 ezer forint ösztöndíjban is részesülhetnek. Ezt tovább emelkedhet akár havi 40-50 ezer forintra  abban az esetben, ha a szakmunkástanuló úgynevezett tanuló szerződést köt. A tanuló szerződés nem függ a tanulmányi átlagtól. Mindezzel, valamint a szakmunkásképzés megreformálásával - a modulképzéssel, a tanulók  korai ( első éves) szakmai képzésével - kívánják a szakmunkásképzést a fiatalok és a felnőttek körében is vonzóvá tenni.