Beszámoló az egészségnapok programsorozatról

 Ez év tavaszán pályázatot nyújtottunk be az American Jewish Joint Distribution Committee alapítványhoz az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen 2009-ben" című pályázati kiírásra. Pályázatunk nyert és a bíráló bizottság 600.000,- Ft összeget biztosított számunkra a programban való részvételhez.
A program elsődleges célja az emlőszűréseken való részvétel növelése, azaz az ÁNTSZ által kigyűjtött veszélyeztetett korosztályú nők (45-65 év) népegészségügyi emlőszűréseken történő megjelenésének javítása azzal, hogy ez helyben mobil szűrőállomásokon történik. A program lehetőséget biztosított számunkra az ehhez kapcsolódó felvilágosító előadások megtartására is. Mindezek mellet az egészségnapok keretén belül lehetőség nyílt Rózsáné Rigó Éva ÁNTSZ munkatársa segítségével különböző megelőző szűrések megszervezésére is.

Már az elején kiderült, hogy a pályázati pénz (600.000,- Ft) gyakorlatilag arra elég, hogy a mammográfiai szűrőbusz üzemeltetését és az ehhez szorosan kapcsolódó szűrések, előadások, programok (kulturális is) finanszírozását biztosítsa. Elindítottuk tehát Dományné Simon Anikóval a szervezést és annak érdekében, hogy a lakosság részére az előzetes igény felmérés alapján a szűrések ingyenessé válhassanak támogatókat kerestünk. Személyesen, illetve levélben is megkerestük a vállalkozókat, intézményeket, magánszemélyeket, hogy adományaikkal lehetővé tudjuk tenni minden lakos számára az ingyenes részvételt a szűréseken. A gyűjtés sikeres volt, az adományokból 837.000,- forint készpénz gyűlt össze, valamint természetbeni hozzájárulás, amelynek értéke 200.000,- Ft. A rendezvény egyéb kiadásokkal együtt kb. 2.000.000,- Ft-ba került. A programsorozat 2009. november 28-án Rózsaszín felvonulással indult. A kedvezőtlen időjárás miatt a programban szereplő felvonulás elmaradt. A meghirdetett Rózsáné Rigó Éva által tartott előadást követően Nagy Gyula tartott meditációt. A 2009. december 1-5-ig tartó egészségnapokon a meghirdetett szűréseken a lakosság nagy számban vett részt.
Mammográfiai szűrésre az ÁNTSZ 315 behívót küldött ki a veszélyeztetett korosztály részére, melyből 269 fő jelent meg, ez a behívottak számát figyelembe véve 85 %-os megjelenést jelent. Véradáson 49 fő jelent meg és 42 véradótól vettek vért. COPD légzésfunkción 137 fős részvétel mellett 13 kiemelt személynek kell további vizsgálatokon megjelenni. Vérnyomás, vércukor, koleszterinszint mérésen 169 fő vett részt, ahol a résztvevőket természetesen tájékoztatták és tanáccsal látták el. Szárüregi szűrésen 45 fő vett részt, ahol a szűrést végzők tájékoztatása szerint daganatos és egyéb elváltozást nem tapasztaltak. Allergia szűrésen 31 fő jelent meg, ebből 14 fő lett pozitív. Lisztérzékenység vizsgálaton 38 fő töltötte ki a teszt lapot és ebből 30 főn végezték el a szűrést, ezek között nem lett pozitív eredmény. Melanóma (bőrelváltozások) szűrésen 75 fő jelent meg, daganatos beteg nem volt, megváltozott panaszra hajlamos anyajegy került kiszűrésre akiket a törökszentmiklósi EGYMI plasztikai sebészeti szakrendelésre lettek irányítva, 30 főnél találtak bőrgyógyászati problémát aminek a tovább kezelésére tettek javaslatot. Prosztata szűrésen 27 fő jelent meg, akik egyedileg kaptak behívót a Hetényi Géza Kórház urológiai osztályára, ahol soron kívüli komplex urológiai vizsgálaton vehetnek részt. Hasi UH-on 110 fő vett részt, szűréssel derült ki epekövesség 3-4 %-nál, májban valamilyen jellegű góc 2-3 %-nál, illetve egy-két esetben vesekő. Ezek a résztvevők tanáccsal el lettek látva, illetve javaslatot kaptak további vizsgálatokon való részvételre. Nőgyógyászati rákszűrésen a programsorozatot megelőzően, de a program részeként október hónapban 121 fő vett részt a szűrésen, december 5-én pedig 60 fő vett részt, melynek eredményéről mindenki személyesen értesül. Gyomorfekély szűrésen 60 fő (17 fő kiszűrt), vastagbél daganat szűrésen 73 fő vett részt (1 fő kiszűrt), melynek eredményét a háziorvosok kapták meg és ennek megfelelően amennyiben szükséges megkapják a további kezelést.
December 1-én a Művelődési Házban Dr. Borsos Anikó kistérségi tiszti főorvos a megnyitót követően a H1N1-el kapcsolatos kérdésekről tartott előadást. Ugyanezen a napon délelőtt Gulácsiné Molnár Etelka és a Vöröskeresztes aktivisták szervezésében elsősegély bemutatót tartottak az iskolákban. A vizsgálaton való zavartalan részvétel érdekében a kisgyermekkel érkező szülők részére gyermekfelügyeletet, játszóházat biztosítotunk. Ezt követően a támogatók vacsorával egybekötött beszélgetésen vettek részt az Étteremben, mely a Vadásztársaság, a Gyermekélelmezési Konyha és a Gyöngyvirág Cukrászda támogatásával valósult meg. 2009. december 3-án drogmegelőzésről tartott előadást Dr Zacher Gábor, melyen az 5-7. osztályosok és a 8. illetve a szakiskolás tanulók vettek részt. A Dr Zacher Gábor előadását megelőzően, illetve azt követően "Akarod látni a valóságot?" címmel filmvetítésre került sor, melyet az Oxylog Kft részéről Imre István mutatott be. Majd lehetőség nyílt az Oxylog Kft. mentőautójának megtekintésére, szakember vezetésével.
Rajzpályázaton óvodások és általános iskolás tanulók vettek részt, melynek díjazása és a tombolatárgyak a természetbeni felajánlásokból lettek kisorsolva. A legjobb pályamunkák díjazásban részesültek és kiállításra kerültek a Művelődési Házban. Ezzel egy időben Chachipe fotókiállítás volt megtekinthető az érdeklődők számára. A rendezvény sorozatot kulturális programok tarkították, melynek keretében a Jóban rosszban szereplői léptek fel, valamint a Baldácsy Művészeti Egyesület csoportjai tartottak előadásokat. A Fegyverneki egészségnapok 2009. december 5-én kulturális programmal, illetve tombolasorsolással zárult, melyen értékes ajándéktárgyak - fődíja egy Schwinn-Csepel kerékpár - kerültek kisorsolásra.
Köszönjük minden adományozónak az általuk nyújtott adományokat, köszönjük a segítőinknek, a Vöröskeresztnek, az ÁNTSZ-nek, Fegyvernek, Örményes és Kuncsorba Önkormányzatának, Polgármesteri Hivatalnak, a Művelődési Ház munkatársainak, az Orvosi Rendelőben dolgozóknak, a Gondozási Központ dolgozóinak, az Óvodában Iskolákban dolgozó pedagógusoknak, diákoknak, ovisoknak, valamint a kulturális programokban fellépő szereplőknek azt, hogy odaadó munkájukkal hozzájárultak a programsorozat sikeres megvalósulásához.
Megpróbáltunk mindent úgy szervezni, hogy a szűrések, programok zökkenőmentesek legyenek, természetesen voltak rajtunk kívül álló okok miatt bekövetkezett problémák (szűrőbusz meghibásodása) amiért mindenkitől utólag elnézést kérünk.
Az öt napig tartó rendezvénysorozat sikerét bizonyítja az, hogy a szűréseken, programokon közel 2.000 fő fegyverneki, 31 fő kuncsorbai és 50 fő örményesi lakos vett részt.

A rendezvénysorozat képei megtalálhatók a http://www.kep.tar.hu/aktualitasok oldalon.
 

- Stefán András -