Sajtóanyag a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos tájékoztatóról

Megyeháza (Szolnok, Kossuth L. út 2. ), 2009.szeptember 23. 10.30 óra

Megérkezett az MSZP által támogatott Bajnai csomag Jász-Nagykun-Szolnok megyébe –  jelentette be a mai napon tartott tájékoztatóján Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. A csomagnak az az üzenete, hogy a megyei önkormányzat 480* dolgozójára nincs  szükség,  minden negyedik alkalmazott bérének nincsen meg a fedezete a kormány önkormányzatokat sújtó drasztikus forrás elvonása következtében.

A megyei önkormányzatokat sújtó forrás elvonás az állami  normatíva, a helyben maradó személyi jövedelemadó drasztikus csökkentésében, valamint illetékbevétel-kiesésben jelentkezik. 
Tűrhetetlen, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor további 18,4 %-kal csökkentett állami finanszírozással kell számolnia a megyei önkormányzatnak 2009-hez képest –jelentette ki a megyei elnök. Az ezévi induló 961 millió forintos hiány 2010-re várhatóan 2,14 milliárd forintra nő.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat kötelező feladatainak ellátása következtében 22 intézményében összesen 6.300 ellátottról gondoskodik, a foglalkoztatotti állomány összesen 3.751  fő.
Ebből legnagyobb intézményében, a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézetben 1700 főt foglalkoztatnak. Tarthatatlan pénzügyi helyzet van kialakulóban a nyáron életbe lépett kórházfinanszírozás következtében az egészségügyi intézményben, ami súlyosan veszélyezteti a további betegellátást. Július, augusztus és szeptember hónapokban összesen mintegy 300 millió forinttal kevesebb finanszírozást kapott az intézmény, mint amennyit az elvégzett beavatkozások után kapnia kellene, ezért kötelességem felhívni a kormány figyelmét arra, hogy nincs joga a betegek és ellátottak életét veszélyeztetni – mondta Fejér Andor.
A megyei kórháznak az elmúlt hónapokban nem volt lejárt határidejű kifizetetlen számlája, ez a kedvező pénzügyi helyzet mára alapjaiban változott meg. A megyei elnök drasztikus megmozdulások nélkül nem lát esélyt az álláspontok közeledésére kórház finanszírozási kérdésben.

A megyei önkormányzat  2003. óta nagyságrendileg azonos – mintegy 3 milliárd forintos – normatív támogatást kap. Ezzel szemben a helyi önkormányzatok által működtetni nem tudott intézmények átvétele következtében az eltelt 6 év alatt 1.516 fővel több ellátottról köteles gondoskodni az önkormányzat, és 242 fővel több alkalmazottja van.

* az  adat a megyei kórház alkalmazotti létszámát nem tartalmazza

A kialakult pénzügyi helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a lakosság után járó egységes megyei norma 2003-ban 660 millió forint volt, ma ez a száma nulla. Az illetékbevételek  a rendkívül óvatos tervezés ellenére is kedvezőtlenül alakulnak, tavaly 2 milliárd forintos bevételt jelentettek, ma ez a szám kevesebb, mint 1,5 milliárd forint.

Fejér Andor felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy az országban ezzel egyidőben van forrás 43,5 milliárd forintos minisztériumi eszközbeszerzésre, illetve az Észak-Alföldi régióban 500 millió forint összegben kistérségi koordinátori hálózat létrehozására. Olyan hálózatéra, amelyben az alkalmazottak foglalkoztatási ideje és az EU-s pénzügyi tervezési időszak között semmilyen összhang és átgondolt koncepció nem fedezhető fel.

Újságírói kérdésre a megyei elnök elmondta, hogy elbocsátások minden bizonnyal lesznek a megyei önkormányzat intézményeinél, a további megszorításokra történő válaszlépéseket az intézményvezetőknek kell kidolgozniuk.   

Szolnok, 2009. szeptember 23.
 
- Galó Anita -
kabinetvezető