Mi a teendõ a háztartásokban?

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ AZ ILLEGÁLISAN ELÕÁLLÍTOTT, ÉS FORGALOMBA KERÜLT HAMISÍTOTT ÉTELÍZESÍTÕKRÕL
Az elmúlt napok híreibõl értesülhettek, hogy a Kecskeméti Fõvámhivatal munkatársai illegális élelmiszer-elõállító helyet találtak, ahol nem megfelelõ higiéniai körülmények között bizonytalan összetételû ételízesítõ-port csomagoltak.Az élelmiszer-elõállítókat, -forgalmazókat, vendéglátókat és közétkeztetõket felhívtuk a készletek ellenõrzésére, a nem biztonságos és gyanús termékek forgalomból kivonására.Az élelmiszeripari vállalkozásoknál végzett ellenõrzésekkor az élelmiszerbiztonsági hatóság fokozottan ellenõrzi az ételízesítõket.Az illegálisan elõállított ételízesítõkkel összefüggésben megbetegedésrõl nincs tudomásunk.Tekintettel arra, hogy az illegálisan elõállított és forgalomba hozott ételízesítõk mennyisége és forgalomba hozataluk módja jelenleg nem ismert, továbbá arra, hogy a biztonságos termékhez nagyon hasonló csomagolással kerültek forgalomba, az elõvigyázatosság érdekében a lakosság otthoni ételízesítõi készleteinek áttekintésére hívjuk fel a figyelmet.Honlapunkon megtalálható, illetve az érintett gyártók közzéteszik az eredeti termékeik jelölési sajátosságait, amelyeket érdemes összevetni az otthon tárolt ételízesítõk jelölésével. (www.oevi.hu)Az Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság javaslata:- ha a háztartásban található ételízesítõk közül bármelyik esetében gyanú merül fel annak származását, eredetét illetõen, azt nem szabad felhasználni, - hasonlóan kell eljárni, ha a háztartásokban az ételízesítõ csomagolóanyaga már kidobásra került és az ételízesítõ származásával kapcsolatos bármilyen bizonytalanság felmerül, - ha azonosította háztartásában az illegálisan elõállított ételízesítõk bármelyikét, haladéktalanul jelentse az MGSZH megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságon, és a Vám és Pénzügyõrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalához (6000 Kecskemét, Daru u. 2; 76/507-260 telefonon. Bejelentése térjen ki arra, hogy mikor, hol vásárolta a hamisított ételízesítõt.Amennyiben a hamisított ételízesítõkkel kapcsolatban további kérdése van, azt az MGSZH Központ Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság honlapján (www. oevi. hu) a „hozzászólások” címszó alatt felteheti, és arra választ adunk.
Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal KözpontÉlelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
Különbségek a hamisított és az eredeti  Vegeta termékek között:(75g és a 250g –os vegeta esetében történt hamisításnál)
A lenti lista csupán a laikus ember számára is jól megkülönböztethetõ különbségeket tartalmaz, ami alapján könnyedén elkülöníthetõ a hamis és az eredeti termék.
 Azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy  ezek mellett  számtalan egyéb különbséget is találni, köztük a legegyértelmûbbek, hogy a hamisított termékek egy korábbi design-on alapulnak ami már nincs forgalomban, illetve a  csomagoló anyag minõsége és a nyomdatechnika igen rossz minõségû a hamis termékeknél.
Az eredeti terméken az alábbi ismertetõket kell keresni, ha ezek közül akár valamelyik nem lenne meg akkor hamisított a termék:
75g Vegeta• Eredeti EAN ( vonal ) kód:  3 850104008054• Eredeti gyártó:    PODRAVKA d.d., A. Starcevica • 32,  48000 Koprivnica, Horváthország
250g. Vegeta• Eredeti EAN ( vonal ) kód: 3 850104008597• Eredeti gyártó :   PODRAVKA d.d., A. Starcevica 32,  48000 Koprivnica, HorváthországForgalmazza: PODRAVKA  International Kft. 1143 Budapest, Ilka utca 34.• Vágási élek:   Az eredetin cakkosak  ( szemben hamisítottal, ahol egyenes )
• Grafika    A hamisítottnál a hegesztések mentén  a csomagoló anyag grafikájában egy fehér csík fedezhetõ fel. A zacskó függõleges irányában egy szélesebb, míg  kereszt irányban, hol alul, hol felül egy vékonyabb fehér csík található. Ezzel szemben az eredeti termékeknél a kék háttér szín folyamatos,  fehér csíkot a hegesztések mentén nem lehet látni.
Tájékoztató az eredeti és a hamisított Delikát-8 ételízesítõk felismerhetõségérõl

 

Eredeti termék

Hamisított termék 

Csomagolóanyag színe:
élénk 
fakó elmosódott 

 Nettó tömeg feltüntetése:
 kék színû, fehér szegéllyel
 sárga színû betû és szám

 Vonalkód:
 sötétkék
 fekete

 Minõségmegõrzési idõ:
 Minõségét megõrzi a jelzett hónap végéig (hó/év)Ink jet /pici pontokból álló számok, nem eltávolítható
 Minõségét megõrzi: év, hónap, nap, ledörzsölhetõ, bélyegzett dátum

 Tételszám/Lot code:
 L betûvel kezdõdik10 jegyû /számokból és betûkbõl áll/Az utolsó három szám:816
 L betûvel kezdõdik7 jegyû /csak betûkbõl áll/, vagy hiányzik teljes mértékben

 Összetétel feltüntetése:
 Összetevõk: ezután felsorolás
 Készült:…..felhasználásával

 Marketing információk:
 A hamisított terméken feltüntetett  szöveg nem olvasható
 A következõ szöveg olvasható:A megújult Knorr Delikát 8 most még többféle, természetes úton szárított , minõségi zöldséget és fûszert tartalmaz. Igy a zöldségek és fûszerek aromája és finom illata még jobban érvényesül az ételek ízében.

 Információs vonal:
 Tel.:06-40-400-400
 Már nem érvényes telefonszám: 06-40-200-144

 Gyûjtõcsomagoló:
 Piros színû gyûjtõkartonok
 Barna karton dobozok

 Beltartalom:
 Világos sárga, harmónikus izû
 Színe erõsen narancssárga, íze erõsen sós, nem harmónikus