Tájékoztató a földhivatali osztályok által végzett parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzésekről

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály ezúton is tájékoztatja az ingatlan tulajdonosokat, kezelőket, a termőföldek használóit, és minden további érintettet, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek külterületén (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályai megkezdik a fenti kötelezettség betartásának ellenőrzését. A rendszeresen végzett ellenőrzések a vegetációs időszak végéig tartanak.
Belterületen az ellenőrzéseket a település jegyzője végzi.
A helyszíni ellenőrzéseket a földhivatali osztályok munkatársai a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály növényvédelmi felügyelőivel közösen is végezhetik. A helyszíni ellenőrzés megállapításairól jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv alapján a további intézkedéseket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály foganatosítja.
Külterületi földrészlet parlagfű fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban, vagy elektronikus úton lehet tenni a földhivatali osztályoknál. Lehetőség van a Kormányablakok és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály (5000 Szolnok, Vízpart krt. 32.) részére történő bejelentésre is.
Interneten a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx címen elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is lehetőség van a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére. A bejelentéshez javasolt a parlagfűvel borított terület beazonosítására alkalmas lehető legtöbb adat megadása. A külterületi parlagfűvel fertőzött területeket jelző lakossági bejelentések helyszíni ellenőrzését a földhivatali osztályok munkatársai minden esetben elvégzik.
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Osztályainak címe a következő:
  • Földhivatali Osztály 1. (5100 Jászberény, Ady Endre út 34.)
  • Földhivatali Osztály 2. (5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.)
  • Földhivatali Osztály 2. (5300 Karcag, Ady Endre u. 4.)
  • Földhivatali Osztály 3. (5200 Törökszentmiklós, Kossuth Lajos út 135/ A)
  • Földhivatali Osztály 3. (5440 Kunszentmárton, Kerületiház út 6.)
  • Földmérési és Földügyi Osztály (5000 Szolnok, Ostor utca 1/ A)
  • Földmérési és Földügyi Osztály (5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.)
 
A földhivatali osztályok további elérhetősége a www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok és a www.foldhivatalok.hu honlapokon is megtalálható.
 
Szolnok, 2020. június 5.