Parlagfű mentesítés

Tájékoztató a járási hivatalok földhivatali osztályai által végzett parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzésekről.
 
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály ezúton is tájékoztatja az ingatlan tulajdonosokat, kezelőket, a termőföldek használóit, és minden további érintettet, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek külterületén (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) a területileg illetékes földügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok földhivatali osztályai megkezdik a fenti kötelezettség betartásának ellenőrzését. A rendszeresen végzett ellenőrzések a vegetációs időszak végéig tartanak.
 
Belterületen az ellenőrzéseket a település jegyzője végzi.
 
A helyszíni ellenőrzéseket a földhivatali osztályok munkatársai a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Flivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály növényvédelmi felügyelőivel közösen is végezhetik. A helyszíni ellenőrzés megállapításairól jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv alapján a további intézkedéseket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály foganatosítja.
Külterületi földrészlet parlagfű fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban, vagy elektronikus úton lehet tenni a területileg illetékes földhivatali osztályoknál. Lehetőség van a Kormány ablakok és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály (5000 Szolnok, Vízpart krt. 32.) részére történő bejelentésre is.
 
Interneten a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx címen elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is lehetőség van a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére. A bejelentéshez javasolt a parlagfűvel borított terület beazonosítására alkalmas lehető legtöbb adat megadása. A külterületi parlagfűvel fertőzött területeket jelző lakossági bejelentések helyszíni ellenőrzését a földhivatali osztályok munkatársai minden esetben elvégzik.
 
A földhivatali osztályok, ill. földügyi kirendeltség címe a következő:
  • Jászberényi Járási Hivatal Földhivatali Osztály 5100 Jászberény, Ady Endre út 34.
  • Kunszentmártoni Járási Hivatal Földhivatali Osztály 5440 Kunszentmárton, Kerületiház út 6.
  • Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földhivatali Osztály 5000 Szolnok, Ostor utca 1/ A.
  • Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földhivatali Osztály Mezőtúri Földügyi Kirendeltsége 5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.
  • Tiszafüredi Járási Hivatal Földhivatali Osztály 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.
  • Törökszentmiklósi Járási Hivatal Földhivatali Osztály 5200 Törökszentmiklós, Kossuth Lajos út 135/ A.
  • Karcagi Járási Hivatal Földhivatali Osztály 5300 Karcag, Ady Endre u. 4.
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 5000 Szolnok, Ostor utca 1/ A.
A földhivatali osztályok további elérhetősége a www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok és a www.foldhivatalok.hu honlapokon is megtalálható.