„Magyar lakodalmas” – a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület bemutatásában

A Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület 2015. április 24-25-26-án rendezte meg Fegyverneken bemutató jelleggel az ún. „Magyar lakodalmas”-t. Az Egyesület LEADER nemzetközi együttműködés keretében nyert pályázatot egy komplex projektre, melynek egyik eleme volt a hagyományos magyar lakodalom bemutatása. A lebonyolítást a Fegyverneki Területfejlesztő és Mérnöki Iroda végezte.
A rendezvény 3 napos volt, ugyanúgy akárcsak nagyanyáink idejében. Az első napon hagyományos disznóvágás során dolgozták fel a másnap asztalra kerülő húsokat. A böllér népes segítőtáborát házi pálinkával melegítették, és hagyományos disznótoros ételek sültek-főttek az asszonyok jóvoltából.
A lakodalom napján a külön-külön várták a vendégeket a lányos és fiús háznál. A házi süteményekkel, pálinkával és élő népi zenével gondoskodtak a násznép jó hangulatáról. A fiús háztól a vőfély búcsúztatóját követően indult el a vőlegény a menyasszonyért. A kikérő és a szülőktől történt búcsúztató után megvendégelték a násznépet, majd kezdetét vette a kültéri házassági ceremónia.
Az eskütétel és a gyűrűfelhúzás után hintós-zenés-táncos felvonulás során mutatkozott be az ifjú pár a város lakóinak. A szépen feldíszített rendezvényteremben vette kezdetét a hajnalig tartó mulatozás. A hangulatról a vőfély gondoskodott humoros köszöntőkkel és játékokkal. Az asztalra hagyományos menü került, így tyúkhúsleves, birkapörkölt és sültes tál. Az est egyik fénypontja a menyasszonyi torta felvágása volt, mellyel minden résztvevőt megkínált az új asszony. A mennyasszony-tánc során mindenki megforgatta a még fehér ruhában lévő menyasszonyt, majd éjfél után piros menyecskeruhában tértek vissza az ünneplők körébe. A menyecsketáncot követően ismét az asztaloknál foglaltak helyet, a töltött káposzta és a vacsoráról megmaradt sültek elfogyasztása miatt. A sütemény ezúttal sem maradhatott el, a menyecske kosarából mandula süteménnyel, az újember pedig házi pálinkával kínálta körbe a násznépet. A tánc hajnalig tartott.
A rendezvény helyszínén kiállított táblákon és kézműves eszközökkel, bábokkal is illusztrálták a régmúlt lakodalmainak hagyományait. Harmadnap népi kézműves vásár során ismerkedhettek meg a térség értékeivel, illetve az előző napi mulatságról megmaradt „morzsákat” is elfogyasztották.
A lakodalmas rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a fiatal generációk megismerhessék a hagyományos falusias lakodalom menetét, a népszokásokat, illetve az idősebb generáció újraélhesse ezt a szép hagyományt.