Országgyűlési képviselők választása

Országgyűlési képviselők választása

Magyarország Köztársasági Elnöke 2014. április 6. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők 2014. évi választását. Ezzel kapcsolatos néhány fontosabb tudnivalóra hívjuk fel a választópolgárok figyelmét.
Magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen, érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal szavazhat, és a lakcímkártyára vagy a személyi azonosítóra is szükség lesz. Az okmányok érvényességi idejét szíveskedjenek ellenőrizni, mivel érvénytelen igazolvány nem fogadható el az adatok igazolására. A szavazás napján 2014. április 6-én a szavazás 6.00 órától 19.00 óráig tart.
Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.
Aki a szavazás napján nem tartózkodik a lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2014. április 4-én 16.000 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Fontos változás, hogy a mostani választáson az átjelentkezők már a másik településen is a lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.
A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain szavazhatnak, ha a helyi választási irodánál március 29-én 16.00 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe.
A névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránt kérelmet nyújthat be úgy, hogy az legkésőbb 2014. április 4-én 16.00 óráig megérkezzen a helyi választási irodához. A szavazás napján mozgóurna iránti kérelmet a szavazatszámláló bizottsághoz lehet benyújtani legkésőbb 15.00 óráig.
Az országgyűlési választással kapcsolatos további információk a www.valasztas.hu oldalon találhatóak, illetve kérdéseikkel a helyi választási irodához fordulhatnak.

Buzás Istvánné dr.
HVI-vezető, jegyző