ügyelet

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. IV. negyed éves publikációja

Jelen publikációnk célja a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése. Tekintettel a közelgő hosszú Karácsonyi ünnepekre fontosnak tartjuk, hogy a lakosság figyelmét felhívjuk a folyamatos gyógyszerellátás fontosságára és ezzel egy időben a háziorvosi rendelések korlátozott nyitva tartására, melyek összességében kihatnak az orvosi ügyelet leterheltségére is.
Továbbá jelen publikációnkkal még egy fontos témát szeretnénk érinteni, mégpedig a téli hónapokban jelentkező depresszió tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről kívánunk tájékoztatást nyújtani.
 

Gyógyszerfelírás

Ezen terhelt időszak alatt egyébként is megnő a betegforgalom ügyeleteinken, ezért különösen fontos, hogy az orvosi ügyeleten valóban csak a sürgős esetek kerüljenek ellátásra, s a háziorvosi kompetenciába tartozó feladatok háziorvosi rendelési időben kerüljenek elvégzésre a biztonságos betegellátás fenntarthatósága és a sürgősségi esetek zavartalan ellátása érdekében.  Fentiek érdekében tisztelettel kérem, szíveskedjenek tájékozódni a háziorvosi rendelések ünnepek alatti működési rendjéről, annak érdekében, hogy a szükséges gyógyszereiket még ünnepek előtt a háziorvosi rendeléseken fel tudják íratni.
Természetesen az orvosi ügyeletben szolgálatot teljesítő ügyeletes orvos szükség esetén ellátja a panasszal érkező lakosokat. Jelen felhívással az a célunk, hogy a háziorvosi kompetenciába tartozó feladatok elvégzésével ne terheljük az ügyeleti team munkáját a hosszú, s amúgy is terhelt ünnepi időszak alatt, s csak a valóban indokolt, sürgős ellátásokra tudjanak koncentrálni közreműködőink.
 

Téli Depresszió

A téli depresszió spektrumbetegség, a tünetek intenzitása széles skálán mozoghat. Állandó fáradékonyság, levertség, kedvetlenség, behúzódottság, ingerlékenység, döntésképtelenség, koncentrációs nehézségek, hirtelen és jelentős testsúlyváltozás – ebben az esetben súlygyarapodás -, önvád, súlyosabb esetekben az érdeklődés elvesztése. Fontos tudni, hogy a téli depresszió csak egyike a lehangoltsággal járó hangulati betegségeknek. A depresszív tünetek és depresszióval járó pszichés betegségek többsége nem évszakhoz kötött. Az ősszel, tél elején jelentkező depresszív tünetek esetén is indokolt a diagnózis körültekintő felállítása.
 
A tünetek jellemzően október végén, november elején jelentkeznek minden évben, és következő év tavaszával szűnnek meg. A tünetek súlyossága eltérő lehet. Aktuális életesemények, lelki történések, az átélt stressz mennyisége éppúgy befolyásolhatják, mint az ősszel mért napsütéses órák száma. A depresszió komoly betegség, nem lustaság, nem egyszerű rosszkedv, ezért a kezelését is komolyan kell venni.
 
Az ünnepek közeledtével az idős, elhagyatott, valamint depresszióra hajlamos személyek esetében fokozottan oda kell figyelni a fentebb felsorolt tünetek megjelenésére, hiszen ezen személyek ilyenkor még inkább egyedül érezhetik magukat, és még több támogatásra vágyhatnak. Ha Önnek, vagy a hozzátartozójának van ilyen ismerőse, akkor ajánlatos ebben az időszakban nagyobb figyelmet szentelni neki.
 
Amennyiben Ön is egyedül élő személy és nincs olyan családtagja vagy barátja, akire számíthatna érdemes szakemberhez fordulni, vagy valamilyen Szociális Szervezetet felkeresni a depresszió elkerülésének érdekében.
 
A téli depresszió legjellemzőbb tünetei
 • Megnövekedett alvásigény állandó fáradtságérzet.
 • Borús hangulat, negatív gondolatok, sötét jövőkép.
 • Fokozott szénhidrátbevitel érdeklődés beszűkülése.
 • Visszahúzódás a társas- és párkapcsolatokból.
 • Csökkenő koncentrációskészség és munkateljesítmény feszültségek.
 • Mozgásszervi panaszok.
 • Pszichoszomatikus betegségek immunrendszer gyengesége.
 • Érzelmi zavarok.
 • Testi fájdalom vagy rossz érzés, fej- vagy hátfájás, szájszárazság, székrekedés.
 • Szorongás.
 • Reménytelenség érzése.
Hogyan kezelhetjük hatásosan a depressziót? Általában a különböző terápiák együttes alkalmazása a legcélravezetőbb. A téli depresszióban a leghatékonyabb a fényterápia, a gyógyszeres terápia – hangulatjavító gyógyszerek, úgynevezett antidepresszánsok – és a pszichoterápia együttes alkalmazása.
 
A depresszió megelőzésének alapvető szempontjai:
 • Étkezzen egészségesen, fogyasszon kevesebb cukrot, több gyümölcsöt.
 • Ápolja tudatosan szociális kapcsolatait, járjon társaságba.
 • Aktív kikapcsolódás, a sport is sokat segít.
 • Induljon hosszú sétákra, főleg a délelőtti órákban.
 • Szervezzen barátaival, családjával hétvégi kirándulásokat, hogy feltöltődjön.
 • Kösse le a figyelmét olyan tevékenységekkel, amik örömmel töltik el.
 • Törekedjünk a stresszhelyzetek megoldására, illetve elkerülésére, a feszültségek oldására.
 • Igyekezzünk napi ritmusunkat szabályozni, biztosítsunk időt a sport mellett a megnövekedett alvásigény kielégítésére.
 • Ha mindez mégsem elég, érdemes pszichiáter szakorvossal konzultálni a konkrét terápiás lehetőségekről.
 • A sport a legjobb módszer a kikapcsolódásra!
Share/Save

A Fegyverneki Központi Orvosi Ügyelet Működéséről

Ügyelet címe: 5231 Fegyvernek, Szent Erzsébet út 128/A
 

Ügyelet telefonszáma: 06-70-3703-104

Ügyeleti idő:
 • Hétfő-Péntek: 17:00-tól másnap reggel 08:00 óráig
 • hétvégén, illetve munkaszüneti napokon folyamatosan

MI A KÖZPONTI ORVOSI ÜGYELET FELADATA?

ALAPFELADATUNK A SÜRGŐS EGÉSZSÉGÜGYI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ ESETEK, SÚLYOS MEGBETEGEDÉSEK ELLÁTÁSA, MAGAS SZAKMAI SZÍNVONALON.
Az orvosi ügyelet NEM helyettesíti a háziorvosi rendelést, hanem alapvetően a háziorvosi rendelési és rendelkezésre állási időn kívüli időszakra, alapellátási szintű sürgősségi ellátásra és hatósági közreműködésre szervezett ügyeleti ellátás (amely a háziorvosok rendelési idejében is elérhető, de ezen időszakban azon esetekre melyeket azilletékes háziorvos valamely méltányolható okból nem tud elvégezni).
Kérjük, legyenek figyelemmel a rendszeresen szedett gyógyszereik időben történő felíratására és kiváltására, mert az ügyelet főként életmentő, sürgősségi gyógyszerekkel rendelkezik, a rendszeresen szedett gyógyszerek elfogyása esetén nem minden esetben tudunk segíteni. A rendszeresen szedett gyógyszerek felírása a Háziorvos feladata.
Receptet csak az ügyeletet felkereső beteg akut megbetegedésére tudunk felírni ill. a rendszeresen szedettek közül csak abban az esetben, ha annak kihagyása súlyos egészségkárosodást/életveszélyt idézne elő, ekkor is csak a legkisebb kiszerelést.
 

AZ ÜGYELETI BETEGELLÁTÁS HELYE:

Az ügyeleti időben történő betegellátás alapvetően a központi ügyeleti rendelőben történik, melynek helye: 5231 Fegyvernek, Szent Erzsébet út 128/A. alatti Központi Orvosi Ügyeleti Rendelő. 
Lakáson, területen történő helyszíni ellátásra kizárólag a jogszabály adta kereteken belül, csak valóban indokolt esetekben, súlyos betegség, mozgáskorlátozottság esetén kerülhet sor. Az ügyelet házhoz hívása kényelmi szempontok alapján nem megengedhető gyakorlat.
 
Az alapellátási Ügyelet jogi háttere:
 
Minden betegnek joga van: sürgős szükség esetén az életmentő, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, fájdalmának csillapításához, szenvedésének csökkentéséhez, az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz. 
Az orvosi ügyelet feladata, hogy a háziorvosok munkaidején túl, illetve hétvégén és ünnepnapokon biztsítsa az alkalomszerű és azonnali sürgősségi beavatkozásokat. Hangsúly a sürgősségi kifejezésen van. Ez egyben azt is jelenti, hogy az orvosi ügyelet teljes egészében nem helyettesíti a háziorvosi ellátást, azaz a törvény szerint csupán gyógyszerek felírásáért hozzájuk fordulókat, nem azonnali ellátást igénylő akut panasszal jelentkezőket el is utasíthatják.
Az alapvető problémát nem az indokolatlan lakásra hívások jelentik, hanem az a tény, hogy ilyenkor részben ellátatlan marad a terület.  
 

HOGYAN HÍVJUK AZ ÜGYELETET?

Az Ügyelet diszpécserszolgálatot működtet, melynek telefonszáma: 06-70-3703-104, az ügyelet tehát a számon érhető el.
(Természetesen továbbra is él a mentőszolgálat 104-es hívószáma, amit a hirtelen jelentkező legsúlyosabb kórképek: pl. eszméletvesztés, szélütés- vagy szívinfarktus gyanúja vagy pl. balesetek esetén azonnal hívhatnak. Ha kétségük van, hogy melyik hívószámot tárcsázzák, bármelyiket hívhatják, tehát a 104-et vagy a 06-70-3703-104-et is)
 
Teendők az ügyelet hívásakor:
 • Az ügyeletet lehetőleg csak felnőtt hívja, gyerekeket ne bízzunk meg ezzel.
 • A bejelentés során őrizze meg nyugalmát, próbáljon lényegre törő, pontos információkat adni, hogy ezzel is segítse a beteg időben történő ellátását!
 • A bejelentő lehetőleg tartózkodjon a beteg mellett, hogy pontos információkat tudjon adni a mentésirányítónak.
 • Fontos, hogy pontosan adják meg a bejelentő nevét, a beteg nevét, a beteg tartózkodási helyét (nem mindig azonos a lakcímmel!), a beteg panaszait, valamint azt a telefonszámot, ahol az ügyelet szükség esetén a beteget elérheti.
 • Az ügyelet megérkezéséig a bejelentő tartózkodjon a helyszínen, biztosítsa az ügyeletes orvos beteghez történő bejutását
 • A beteg állapotának változása/romlása esetén haladéktalanul jelezzék ezt a közös diszpécserszolgálatnak
 • A bejelentő fogadja a telefonhívást, amennyiben az ügyeletes orvos a megadott számon szükség esetén a bejelentőt visszahívja.
 
A telefonos bejelentés során a hívást fogadó diszpécser a bejelentőnek több kérdést is feltehet a beteg feltalálási helyével, a betegség kialakulásával és a beteg állapotával kapcsolatban. Kérjük ne vegyék ezt felesleges időpocsékolásnak, ezek az információk alapvetően szükségesek ahhoz, hogy minden beteg az állapotának megfelelően, a lehető leghamarabb ellátásra kerüljön! 
 

GYERMEKEK ELLÁTÁSA

Milyen esetekben forduljanak mentőhöz illetve orvosi ügyelethez?
A csecsemők és kisgyermekek állapota rövid idő alatt változhat, súlyosbodhat, ezért ha gyermekénél az alábbi aggasztó tüneteket tapasztalja, kérjen mielőbb segítséget!
 
1. A mentőket riassza, és kezdje meg az elsősegélynyújtást:
 
Ha a gyermek nem vesz levegőt, eszméletlen, pulzusa nem tapintható.
Egyes légzészavarok esetén: nehézlégzés, fulladás, leszürkülés, elkékülés, ugató köhögési rohammal kísért nehéz, húzó belégzés, hirtelen bekövetkező rekedtség kínzó légszomjjal, hirtelen kialakuló heves mellkasi fájdalom.
Sérülések, balesetek esetén: láthatóan súlyos sérülés, észlelhető
 • csonttörés, magasból leesés, nagy vérzés, vérvesztés, eszméletvesztéses csonttörés, magasból leesés, nagy vérzés, vérvesztés, eszméletvesztéses fejsérülés, égés, forrázás, fagyás, kihűlés, vízbefúlás, mérgezés, idegentest félrenyelése, áramütés, vagy ezek gyanúja, állat súlyos harapása, kígyó marása.
 • Idegrendszeri tünetek esetén: eszméletlenség, eszméletzavar, eszméletzavarral járó izomrángatózások, feltűnő aluszékonyság, szokatlan heves nyugtalanság, merev tarkó, csillapíthatatlan fejfájás, erős kínzó szédülés, hirtelen látászavar, kettős látás, öngyilkossági kísérlet.
2. Ügyelethez forduljon elsősorban: 
 • Egyes lázas állapotok esetén: láz 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél, szabályos lázcsillapítás ellenére sem enyhülő magas láz, láz súlyos, elesett állapottal.
 • Egyes légúti tünetek esetén: légúti betegségben hirtelen rosszabbodás, fájdalomcsillapítás ellenére is fennálló kínzó fülfájás.
 • Hasi tünetek esetén: csillapíthatatlan görcsös hasfájás, kínzó haspuffadás, szelek elakadása, súlyos, ismétlődő hányás, hasmenés (kiszáradásra utal ha több órája száraz a pelenka), csecsemőnél véres széklet, erős alhasi fájdalom, erős nőgyógyászati vérzés, a here fájdalmas duzzanata esetén.
 • Vizeletürítési zavarok esetén: vizeletürítés több, mint 12 órás hiánya, gyakori fájdalmas vizelés lázzal, véres vizelet hasi fájdalommal.
 • Veszélyes allergiás állapot esetén: hirtelen bekövetkező, rekedtséggel járó nehezített belégzés, rovarcsípés kifejezett fej/nyak és szemhéj duzzanattal, nagy testfelületre kiterjedő csalánkiütés.
 • Egyes bőrtünetek esetén: terjedő bőrvérzések, sárgaság, kiterjedt bőrkiütések lázzal.
 • Szociális sürgősség esetén: ha a gyermeket felügyelet nélkül hagyják, elhanyagolás, bántalmazás jelei vannak.
 3. Indokolatlannak tekinthető az ügyelethez fordulás, ha a gyermeknek:
 • enyhe náthája, kevés köhögése, csak hőemelkedése van, vagy láza csillapítható,
 • kevés, nem terjedő kiütése van, általános állapota jó
 • kullancsot kell kivenni,
 • hasmenése, nem ismétlődő hányása, székrekedése van jó általános állapot mellett,
 • igazolásra lenne szüksége: közösségbe, táborozáshoz, sportoláshoz.

HÁZIPATIKA és OTTHONI GYÓGYMÓDOK

Számos nem sürgősségi kórkép orvosi vizit nélkül, otthon a házipatika eszközeivel ill. a laikusok által is használható módszerekkel jól kezelhető, illetve bizonyos betegségek tünetei az ügyelet kiérkezéséig megfelelően csökkenthetők. Alkalmazásukhoz szívesen nyújt tanácsokat az ügyelet diszpécserszolgálata.
Kérjük hogy az egyéni allergiát/érzékenységet mindenképp vegyék figyelembeés minden esetben olvassák el a lenti gyógyszerek használati útmutatóját a felhasználás előtt !
Tapasztalatok szerint kevesen tartanak otthon fájdalom- és lázcsillapítót, görcsoldót, így a ma már könnyedén megszüntethető panaszokkal is gyakran az orvosi ügyelethez fordulnak. 
A másik általános probléma, hogy a telefonos bejelentkezéskor a panaszos nem képes kielégítő információt myújtani. A betegnek nem kell diagnózist felállítania, de annyit el kell tudni mondania, hogy mi a panasza. Ez alapján döntjük el, hogy az ellátása várhat addig, ameddig a háziorvosa munkába nem áll, tudunk-e neki telefonon keresztül segyteni, vagy sürgősségi beavatkozást, esetleg azonnali mentőt igényel-e.

VÉRNYOMÁSKIUGRÁS

Ismert és kezelt magas vérnyomással rendelkező beteg vonatkozásában célszerű ha otthon tart olyan készítményt amit vérnyomáskiugrás esetén használhat (a kezelőorvossal érdemes előre egyeztetni, hogy ilyenkor mit használjon: valamelyik állandó gyógyszeréből plusz adagot, avagy direkt a kiugrás esetére felírt külön készítményt). Amennyiben ellenjavallata nincs, a kezelőorvossal egyeztetve és általa felírtan célszerű otthon tartani captopril hatónyagú (pl. Tensiomin vagy Aceomel márkanevű) készítményt és vérnyomás-kiugrás esetén abból 1 tbl-t elrágni.Ha a vérnyomás nagyon magas (eléri ill. meghaladja a 180-as systoles és/vagy 110-es diastoles értéket) vagy ha komolyabb panaszokat okoz (erős fejfájás, hányás, szédülés stb.) mindenképp orvosi segítség szükséges. Akkor is nyugodtan fordulhat az ügyelethez, ha a kiugrásra bevett gyógyszer ellenére sem csökken érdemben a vérnyomás vagy ha az erre a célra szolgáló gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban bármilyen kérdése van. Ha bizonytalan, hívja az ügyeletet, segítünk!Azon betegeknél akiknél korábban nem volt ismert magas vérnyomás ill.diagnosztizálták de nem áll rendszeres kezelés alatt, vérnyomáskiugrás esetén azonnal forduljon az ügyelethez. 

LÁZCSILLAPÍTÁS:

A hőleadást elősegíteni: könnyű, szellős öltözet, könnyű vékony takaró.
Hűtőfürdő: Kádba 37°C-os vizet engedni, a beteget beleültetni, majd folyó hideg vízzel a fürdőt 28-30 °C-ra hűteni. 5-8 percen át benne ülni, majd szárazra törölni. Akár óránként is ismételhető.
Gyógyszerek: (Magas láz esetén a különböző csoportok kombinálhatóak)
 
Vény nélkül kapható lázcsillapítók felnőtteknek:
 • Szalicilátok: Aspirin 500 tabletta, Kalmopyrin tabletta, 
 • Paracetamol: Panadol 500 mg tabletta, Panadol 1000 mg tabletta, Rubophen 500 mg tabletta, Mexalen 500 mg tabletta, Coldrex, Coldrex MaxGrip, Neo Citran
 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők: Voltaren Dolo 12,5 és 25 mg tabletta, Advil 200 mg drazsé, Advil Ultra és Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula, Algoflex 200 mg, 400 mg, 600 mg 
Vény nélkül kapható lázcsillapítók gyermekeknek:
 • Paracetamol: Mexalen 125 mg végbélkúp csecsemőknek, Mexalen 250 mg végbélkúp kisgyermekeknek, Mexalen 500 mg végbélkúp iskolás gyermekeknek, Ben-U-Ron szirup, Panadol Baby szuszpenzió, 
 • Nem steroid gyulladáscsökkentők: Nurofen Non-Aqua 100 mg szájban oldódó tabletta gyermekeknek, Nurofen szuszpenzió gyermekeknek, 

NÁTHA ÉS MEGHŰLÉS:

(Láz esetén figyelembe kell venni, hogy az alábbi gyógyszerek lázcsillapítót, gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót is tartalmaznak!)
 • Szalicilát kombinációk: Aspirin Plus C pezsgőtabletta, Aspro C pezsgőtabletta
 • Paracetamol kombinációk: Panadol Extra tabletta, Saridon tabletta, Miralgin tabletta, Coldrex tabletta
 • Gyermekeknek paracetamol kombinációk: Coldrex Junior por, Coldrex Junior szirup, Neo Citran por gyermekeknek, Coldrex Junior filmtabletta.

TOROKFÁJÁS:

Mebucain spray, Mebucain 1 mg/1 mg pasztilla, Mebucain Mint szopogató tabletta, Strepsils Plus tabletta, Tantum Verde oldat és spray.

KÖHÖGÉS:

 • Hurutos köhögésre köptetők és nyákoldók: Robitussin Expectorans szirup, ACC 100 mg, 200 mg garnulátum és pezsgőtabletta, Fluimucil 200 mg garnulátum, Mucopront kapszula és szirup
 • Száraz köhögésre köhögéscsillapítók: Robitussin antitussicum szirup, Rhinatiol köhögéscsillapító szirup felnőtteknek és gyermekeknek, Libexin tabletta, Elixirium Thymi Compositum FoNo VII Naturland
 • Köhögéscsillapítók és köptetők kombinációja: Erigon szirup.

IZOMHÚZÓDÁS, IZOMZÚZÓDÁS, REUMÁS JELLEGŰ FÁJDALMAK:

Gyógyszeresen a lázcsillapításnál felsorolt nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazhatóak, kiegészítve az alábbi helyileg használandó készítményekkel:
Phenylbutazon 5% kenőcs, Rheumon gél, Rheumon krém, Fastum gél, Voltaren Emulgel 1% gél, Diclac 5% gél, Flector EP gél, Flector tapasz, Voltaren AcitGo tapasz

VÍRUSOS HASMENÉS:

Diéta: Zsír és fűszermentes diéta.
Bőséges folyadékfogyasztás: Keserű tea, szénsavmentes ásványvíz, szűrt ivólevek. A szokottnál is nagyobb mennyiségű folyadék bevitele szükséges!
Ásványi sók pótlása: A folyadékba Elotrans por vagy Oralpadon vagy Normolyt por. Sodioral
Bélflóra helyreállítása: Normaflore szuszpenzió.
 
Gyógyszerek: 
Méreganyagok megkötésére: Carbo activatus tabletta, Cralex kapszula, Bolus adstringens tabletta, Smecta por.
Bélmozgás csökkentésére: Huma-Loperamide 2 mg tabletta, Huma-Loperamide C 2 mg tabletta, Imodium kapszula, Lopedium kapszula
Lázcsillapítók: Szükség esetén.

HÁNYÁS:

Diéta: 15-20 percenként néhány falat kétszersült, háztartási keksz, sós vízben főtt burgonya.
Bőséges folyadékfogyasztás: 15-20 percenként 4-5- korty keserű tea, szénsavmentes ásványvíz, szűrt ivólevek. Mivel hányás során rendkívül nagy mennyiségű folyadékot veszíthet a szervezet, a szokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre!
Gyógyszerek: Vitamin B6, Daedalon tabletta, Daedalon végbélkúp.

EPEGÖRCS:

Diéta: Zsíros, fűszeres ételek kerülése.
Gyógyszeresen:
Görcsoldók: Duspatalin 200 mg kapszula, Papaverinum Hydrochloricum 0,04 g tabletta, Drotaverin Chinoin 40 mg tabletta, No-Spa 40 mg tabletta, No-Spa Forte tabletta, Buscopan 10 mg drazsé, Buscopan végbélkúp, Troparinum Combinatum tabletta, Dicetel tabletta.
Fájdalomcsillapítás: Nem szteroid gyulladáscsökkentők (lásd lázcsillapítás).
Hányáscsillapítás: (lásd hányás).
Egyéb gyógyszerek: Neo-Bilagit filmtabletta, Rowachol cseppek, Rowachol kapszula, Bilobene Ratiopharm filmtabletta, Cholagol oldat.
 

ALLERGIÁS REAKCIÓK:

(Tudatzavar, eszméletlenség, torokdagadás, nehézlégzés esetén azonnal forduljon orvoshoz!)
Allergén eltávolítása: Kerülje az allergiát kiváltó ételek, kozmetikumok, ruhadarabok, hajfestékek további használatát.
Gyógyszerek:
Kalcium: Calcium Sandoz pezsgőtabl.
Allergia ellenes szerek: Zyrtec 10 mg/ml cseppek, Zyrtec 10 mg filmtabletta, Zyrtec 1 mg/ml oldat, Revicet Akut 10 mg szopogató tabletta, Xyzal 5 mg filmtabletta, Loratidin-Ratiopharm 10 mg tabletta, Claritine Akut tabletta, Fenistil, Cetirizin, Ziola, RevicetAkut 10 mg szopogatótabletta
 
Share/Save

Nyári óvodai ügyelet

A gyermekek nyári óvodai életének megszervezése az következő ütemezés alapján történik:

Ügyelet:

2013. június 17-től 2013. július 20-ig, 5 hét Újtelepi óvodaegység

(Annaházi, Központi és Szapárfalui óvodaegység zárva)

2013. július 22-től 2013. augusztus 16-ig, 4 hét Központi óvodaegység

(Annaházi, Újtelepi és Szapárfalui óvodaegység zárva)

2013. augusztus 21-től (szerda) minden óvodaegység teljes nyitvatartással üzemel

Share/Save